En grønnere hverdag - level 1

Hvor skal jeg begynne?!

OK, du vil gjøre noen endringer i hverdagen for miljøet. HERLIG! Jeg husker da jeg var i dine sko. Jeg husker også fortvilelsen da jeg ble bombardert med omfattende 100-punkts lister der hele hverdagen min måtte snus på hodet. Dette er grunnen til denne oppdelte varianten der vi begynner sammen på Level 1 og med hvert innlegg øker i "grønnhetsgradene".

Prøv å bli med på alle grepene.

Her kommer de første 3:

 

1. Lyspærer - LED sparer strøm og penger

Byttet fra halogen til LED er noe de fleste av oss allerede har gjort. Strømutgiftene ifm belysning har gått kraftig ned sammen med brannfaren.

"LED-pærer er veldig effektive sammenlignet med glødepærer. En glødepære avgir nesten like mye varme som den gir lys. 95% av energien som tilføres en glødepære blir til varme, mens bare 5% blir til synlig lys.

Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80% av energien til lys. Resultatet er en lyskilde som kan bruke 10 til 15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys. En typisk LED-pære på 7W kan derfor tilsvare en tradisjonell glødepære på 60W i lysstyrke." [1]

Ikke byttet enda? Gjør det i dag!

2. Bruk skjermen mer & papir mindre

Datamaskinen og mobilen kan brukes til mye mer enn selfies, sosiale medier og kattevideoer (selv om de er jo veldig søte da). Avisen kan leses, regninger kan betales og billetter til konserter, kino og teater (når de starter opp igjen) kan vises som E-billetter.

Det er ofte tabu å foreslå mer bruk av skjerm, siden det blir møtt med "Vi må være mer ute" & "Det blir nok stillesitting på jobb/skolen". Utsangene er jeg selvfølgelig helt enig med. Med mer skjermbruk mener jeg kun i de situasjonene der alternativet er papir. Postlagte fakturaer har ofte et fakturagebyr på mellom 39,- og 89,- som du slipper unna ved å betale på nett.

Brønnøysunds avis ble 6. mars 1996 den første norske avisen med nettutgave, to dager før Dagbladet lanserte sin nettutgave. Avisenes papiropplag har gått kraftig ned siden den gang og om vi som forbrukere skifter til nettbasert/appbasert avislesing så kan vi bidra til videre nedgang. Ikke bare vil de spare enorme mengder med papir, det vil også spare avisene penger som de kan bruke på bedre journalistikk og innhold.

Hva skjer om vi ikke resirkulérer papp/papir?

"SFT-direktør Ellen Hambro understreker at det er minst én veldig god grunn til å redusere forbruket av papir.

–Papir er organisk avfall som når det deponeres, er en svært viktig kilde til utslipp av metangass. Metangass er en høypotent klimagass som har et 21 ganger så høyt klimaskadelig potensial som CO2, advarer hun.

Tone Granaas, leder av Grønn hverdag, påpeker at produksjonen av papir krever store mengder energi, noe som i tillegg medfører CO2-utslipp. Derfor oppfordrer også hun til en reduksjon i papirforbruket." [2]

Resirkulér papir fordi:

"Returpapir kan brukes til å lage papir av samme eller lavere kvalitet enn det hadde i utgangspunktet. 

Det er estimert at cirka 80 prosent av det innsamlede papiret blir til nye produkter. De resterende cirka 20 prosent går hovedsaklig til energigjenvinning og består av rester som stifter, plast, slam med trykksverte etc. Restene skilles ut i papirfabrikkens prosess og blir til brennbare produkt som erstatter for eksempel olje som energikilde." [3]

"Visste du at et trefiber kan gjenbrukes 5-7 ganger og at 1 tonn returpapir tilsvarer råstoff fra 14 trær." [3]

I veldig mange hverdagssituasjoner kommer vi foreløpig ikke unna papp og papir. Resirkulér alt!

3. Heng klærene til tørk

Teknologien innen tørketromler har gjort maskinene mer energigjerrige og miljøvennlige sammenlignet med fortidens tromler. Sammenlignet med lufttørking derimot så taper tørketromlene kampen lett. Lufttørking av klær krever ingen energi, så lenge rommet ikke må varmes opp noe ekstra.

Lufttørking ute er helt klart best siden det går fortere, klærne lukter og føles friskere og du slipper støvdannelse. Klærene dine holder lenger siden de slipper den ekstra slitasjen som oppstår ved bruk av tørketrommel.

 Heng tøyet til tørk - enkelt og greit.

 

-----------------------------------------------------------------------------------

[1] https://www.sikkerhverdag.no/strom/el-produkter/dette-bor-du-vite-om-led-lys/
[2] https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/viser-veien-mot-det-papirlose-samfunn-1.844661
[3] https://www.nggroup.no/baerekraft/det-finnes-ikke-soeppel-mer/papir-er-ikke-soeppel-men-en-viktig-raastoffkilde-for-produksjon-nytt-papir/

-----------------------------------------------------------------------------------

Smugtitt på neste innlegg.....

  • Vasker vi klærene for ofte?
  • Holder det med å henge de til lufting eller å kun fjerne flekker med en klut?
  • Hvorfor skal jeg slenge olabuksa i frysern?

Leave a comment

All comments are moderated before being published

GOTS sertifisert

The GOTS is recognised as the world's leading processing standard for textiles made from organic fibres. It defines high-level environmental criteria along the entire organic textiles supply chain and requires compliance with social criteria as well.

Global Organic Textile Standard, Ecology & social responsibility. May 2017. The Standard. [https://www.global-standard.org/the-standard.html]. Accessed January 18, 2019.